Svaki savjet kod uređenja i izgradnje objekata odnosno njegova vanjskog okoliša dobro dođe, pa ukoliko Vam i tu možemo pomoći mi smo zadovoljni.
Akrograd d.o.o.| eksterijer

 

Živa ograda ukras dvorišta

Živa ukrasna ograda ili živica sadi se često uz rub vrta, pored ili umjesto vrtnog zida, ograde ili mrežaste ograde. Nije ograničena samo na vanjsku među, već može rasti i u unutrašnjosti vrta, kao pregrada između pojedinih dijelova zelene površine. Za razliku od klasičnih betoniranih ili zidanih ograda, živa ograda neće odmah ostvariti svoju zaštitnu ulogu.

Treba joj nekoliko godina, ovisno o vrsti, da naraste i dosegne visinu pri kojoj može pružiti zaklon. No to je vrijeme vrijedno čekanja, jer živa ograda postaje bitnim ukrasom, ujedno pretvarajuči vrt u intimni prostor. Ukoliko se odlučite za formiranje žive ukrasne ograde pokušajte pritom pratiti arhitekturu okoliša, odlučite dali želite vrlo formalnu, geometrijsku ogradu, pravilno šišanu ili nešto manje formalno, opuštenu, živih boja. Žive ograde ili živice dijelimo na listopadne i zimzelene.


Mnoge vrste s lijepim cvijetovima i obiljem plodova, prikladne su za uzgoj u živoj ogradi tzv. “cvjetna živica” šteta je ne iskoristiti ta  njihova svojstva. Osim  što unose dodatnu  boju, miris i  zanimljivost u vrt, takve biljke privlače kukce, ptice da se zadržavaju u  vrtu. Od  biljaka to mogu  biti , berberis, ligustrum, grab, forsitia, japanska dunja,pyracantia,drijen,suručice,lijeska, hortenzija, ruže itd.. Zimzelene živice osiguravaju zelenilo u vrtu i zimi kada ga  manjka. Prikladne su četinjače poput , tise, thuje,pačempresa  od  viših, te niže kao što su šimšir, lovor višnja, aukuba, japanska kurika, lonicera  pileata.

Da bi obavljala svoju zaštitnu ulogu, a istovremeno bila i ukrasni element vrta, živa ograda traži pravilno rezanje i formiranje Listopadna živica se u prvim  godinama reže češće i jače, kasnije je dovoljno i dvaput godišnje. Zimzelena  živica  traži umjereno rezanje  dvaput  godišnje. Uz rezanje živica primjenjuje se i  zaštita od bolesti i štetnika, kao i  organsko-mineralna gnojidba. Pravilno održavane ograde  mogu trajati godinama. Najbolje vrijeme za rezidbu listopadne ograde je faza mirovanja vegetacije i nakon cvatnje. Zimzelene živice režu se sredinom  proljeća te nakon ljetnih vrućina, kasno  ljeti  poćetkom  jeseni.